Parodontitis

Wat is parodontitis?

Parodontitis is een tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees. Tandplak op de tanden en kiezen veroorzaakt een ontsteking in de rand van het tandvlees. Zo’n tandvleesontsteking heet gingivitis. Deze ontsteking kan zich uitbreiden van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot. Dit kan uiteindelijk leiden tot parodontitis.

Hoe ontstaat een parodontitis?

Een ontsteking in de tandvleesrand (gingivitis) wordt veroorzaakt door bacteriën. Die bacteriën zitten in de tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig, nauwelijks zichtbaar laagje van speekseleiwitten en bacteriemassa (biofilm) op de tanden en kiezen. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Hierop wordt weer een nieuw laagje plak gevormd, dit is een proces dat zich blijft herhalen.

Een tandvleesontsteking kan zich in de diepte uitbreiden naar het kaakbot rondom de tanden en kiezen. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen. In de ruimte (de pocket) die zo ontstaat tussen het tandvlees en de tanden en kiezen, vormt zich weer tandplak. Door deze tandplak verplaatst de ontsteking zich nog verder in de diepte. De vezels gaan door de ontsteking kapot en het kaakbot wordt afgebroken. Hierdoor worden de pockets dieper. In de verdiepte pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis.

Gevolgen bij geen behandeling van een parodontitis.
Als het tandvlees ver is teruggetrokken, kan dat een lelijk gezicht zijn. Doordat bij terugtrekkend tandvlees de wortels gedeeltelijk bloot komen te liggen, kunnen de tanden en kiezen erg gevoelig zijn bij het poetsen, warme, koude, zoete of zure dranken en spijzen. Eenmaal afgebroken kaakbot kan zich niet meer herstellen. Uiteindelijk kan er door parodontitis zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan zitten en tenslotte uitvallen.

Fases van parodontitis

In de gevorderde fase van parodontitis worden het kaakbeen en de vezels die de tanden en kiezen op hun plaats houden afgebroken. Hierdoor kunnen tanden en kiezen losraken en in het ergste geval tot verlies van tanden en kiezen leiden.

1. Mild

Op de tand of kies en op de rand van het tandvlees verzamelt zich tandplak. Het tandvlees raakt ontstoken en bloedt.

2. Ernstige

De rand van het tandvlees raakt los van de tand of kies, bacteriën vermenigvuldigen zich, tandplak hecht zich aan het tandsteen; het omringende kaakbot wordt afgebroken.

3. Zeer ernstig

Het tandvlees trekt zich terug. Kaakbot en tandweefsel trekken zich verder terug, de tand raakt los en kan uitvallen.