Tandenknarsen

Tandenknarsen

Naast gaatjes en tandvleesziekten is tandenknarsen een van de grootste boosdoeners voor het gebit.

Tandenknarsen is het krachtig over elkaar schuiven van tanden en kiezen. De boven- en onderkaak schuiven hard over elkaar heen, dit veroorzaakt schurend en knarsend geluid. Dit gebeurt meestal ’s nachts tijdens het slaap. Dit wordt ook wel slaapbruxisme genoemd.

Kaakklemmen is het krachtig op elkaar klemmen van tanden en kiezen, zonder heen en weer te schuiven. Het klemmen van de kaken kan in je slaap voorkomen, maar kaakklemmen kun je ook overdag doen. Meestal ben je hier niet bewust van. Andere benaming hiervoor is waakbruxisme.

Bruxisme kan diverse oorzaken hebben. Wij lichten de verschillende oorzaken van knarsetanden uit, maar vertellen je ook hoe je het kunt voorkomen.

Bewust worden van het klemmen of knarsen is de eerste stap. De meest gebruikte methode om tandenknarsen te voorkomen is een speciaal bitje dat de boven- en onderkaak gescheiden houdt. Zo kunt u niet meer met uw tanden en kiezen over elkaar heen schuiven. Hierdoor voorkomt u extra onnodige slijtage op uw gebit.

Verder kan een kaakfysiotherapeut u helpen met diverse oefeningen die het klemmen en de eventueel daaruit voortkomende kaakklachten verminderen.